Salut,
Titlul articolului ar mai putea fi tot în stil interogativ intitulat:
Cum să ne punem întrebări și cum să ne dăm răspunsuri?
Pur și simplu facem asta zilnic de când ne trezim, ba chiar și în timpul somnului atunci când creierul procesează informația și poate face legături surprinzătoare, inedite, pe care nu le-ar face în stare de conştienţă, de aceea somnul poate fi un bun stimul pentru creativitate. Oamenii își petrec mult din existenta întrebându-se, fără motivația necesară de a își da neaparat răspunsuri deoarece se raportează prea mult la ceilalți. În fiecare zi, dacă nu ești cumva un robot și cineva te programează într-un anumit sens, direcție, te întrebi la fiecare pas ce urmează.
Ai analizat vreodată câte întrebări îți pui într-o singură zi și la câte îți răspunzi?
Cu siguranță răspunsurile sunt mai puține pentru că tendința este ca atunci când nu știi un răspuns să mergi mai departe, ceea ce este un lucru sănătos să îți dai timpul de care ai nevoie în privința anumitor lucrui. Și atunci când ai o problemă sigur găsești rapid o soluție.
Dar la alte întrebări chiar nu poți ezita să nu răspunzi, cum ar fi: azi cu ce mă îmbrac? ce mă încalț? ce manânc la pranz sau la cină?
Chiar cum ai decis azi ce să porti în materie de haine? În funcție de ce anume?
De ce citești acest articol? Oare crezi că o să găsești ceva răspunsuri la ceva anume? Daca da atunci te anunț de la început ca răspunsurile sunt la tine. Este mai important să știi că atunci când îți dai răspunsuri la întrebări ușoare vei trece cu ușurință la alte întrebări mai importante cum ar fi:
- Azi ce atitudine am?
- După care la alte întrebări despre viață și sensul vieții
- Construirea de obiective
- Analiză personală
Mai întâi începi cu conștientizarea întrebărilor simple și dă-ți răspunduri, apoi treci la întrebari intenționate și construiește răspunsuri, dupa care la întrebări mai complexe, existențiale, unde poți apela la ajutorul unui specialist: psihoterapeut, life coach, consilier psihologic, mentor.
Punctez acest aspect pentru că este foarte important, să identificăm și să cunoaștem bine nevoile personale după care să luăm o atitudine corespunzătoare. Dar nu practicăm astfel de introspecții zilnic, pentru că este greu la început și păstrarea confortului fără a pune multe întrebări aparent ne liniștește. Da, de acord este dificil, dar doar la început o zi, doua, trei apoi când devine o nouă obisnuință și nu vei concepe să treci peste răspunsul la întrebările:
- Azi de ce am adoptat această atutudine?
- Care sunt motivele să o întrețin?
PS: Execrițiu recomandat zilnic fie că este vorba de o atitudine bună sau mai puțin bună.
Menționez: nu înseamnă că atunci când suntem bine nu trebuie să ne interogăm, chiar din contră este foarte important să facem acest exercițiu ca să învățăm să menținem acea stare de bine.
Stai mereu în prezent și dă importanță a ceea ce faci, ce decizii iei, cu cine intri în contact, ce fel de relații creezi și ce relații menții.
Motivele pentru care oamenilor le este frică să se interogheze pot fi legate de confuzie, erori, ridicol, dezinteres. Tine minte: dacă nu alegi să alegi atunci vei culege ce ți-a fost dat. Dacă te plângi de ceva ce nu îți convine poate e cazul să te întrebi dacă a fost alegerea ta și de ce ai ales acel ceva.
Antrenează-te să progresezi, să devii mai bun cu tine. Stai mereu în prezent și întreabă-te unde ești, identifică starile cu care te confrunți și învață să alegi starea dorită. Fă asta și vei descoperi câte resurse ai pe care le poți pune în valoare.
Adică cu o cunoaștere bună a propriei persoane faci alegeri excepționale, și tot tu îți vei mulțumi. În tot acest demers adu-și mereu aminte șă folosești cuvintele potrivite cu tine însuți. Dă-ți timp și fă-ți curajul să te cunoști.
Poți începe cu practica zilnică a următoarelor întrebări:
- Azi ce aleg să fac ca să îmi aducă satisfacție?
- Azi ce lucruri prioritizez?
- Azi ce experiență vreau să am? De exemplu o cafea bună, o cină cu cineva drag, o carte bună seara înainte de culcare sau să cunoști pe cineva nou.
- Azi cum răspund provocărilor?
- Ce m-ar face sa zâmbesc în acest moment?
Concluzie
Interogarea în sine, te face să înveți mai mult și să te dezvolți, să crești. Interoghează autenticitatea* acțiunilor tale, descoperă lucruri noi aperent banale. Întreaba-te despre felul cum acționezi în anumite situații, iar dacă nu ai momentan răspuns asteaptă și îl vei avea curând la momentul potrivit.
*Autenticitatea e sinceritate faţă de ceilalţi, dar, mai ales, sinceritate faţă de firea proprie.
Nu există un sfârșit pentru învățare, dar întodeauna putem întelege mai bine. Cunoaștere este cheia multor lucruri de succes și gandește-te ce înceamnă să ai o bună cunoaștere despre tine însuți.Vei vedea cum tu decizi, cum alegi să te simți.
Răspunsul în sine poate fi și a reacționa prin vorbe, gesturi, atitudini la acțiuni, solicitări, provocări. Autoevaluează-te și Automotivează-te!
Recomandări
Mai departe îți recomand două articole interesante și ușoare în limba engleză. Lectură plăcută.
11 Simple Ways to Make Yourself Happy Every Day
10 Ways to Feel Better About Yourself
21 Things You Should Force Yourself To Do Every Day
Pe curând,
Daniela